Tematikus tárlatok

A nyár beköszöntével újra visszatérnek tematikus tárlatvezetéseink minden nap, 2024. július 3-ától egészen 2024. szeptember 1-jéig.
Ezen rövid, 20-25 perces interaktív bemutatóink során egyéni látogatóinkkal is szeretnénk egy-egy témát alaposabban körül járni, melyek heti menetrendje az alábbiakat fogja követni:


A tematikus tárlatvezetéseinket az alapjegyár tartalmazza, várunk minden kedves érdeklődőt rájuk!

Szerda 13:30

Az emberes űrutazás következő meghódítandó állomása, a vörös bolygó az egyik legjobb esélyes a Naprendszerben, hogy egykor életet hordozhatott a felszínén. Az ott uralkodó körülményekről, az oda küldött eszközökről és azok aktuális kutatási eredményeiről szól szerdai tárlatvezetésünk.

Csütörtök 13:30

A csillagászok legrégebbi és legfontosabb kutatóeszköze, a távcső az 1600-as évek legeleje óta hozza közelebb az Univerzum titkait hozzánk. Hogyan változott a technika, mekkorák lettek teleszkópjaink, és milyeneket tervezünk? Eget kémlelő műszereinkről mindent megtudhatunk csütörtöki tárlatvezetésünkből.

Péntek 13:30

Az űrkorszak alig 65 éves történelme számos izgalmas fordulópontot és sikertörténetet hozott a Holdraszállástól, a Nemzetközi Űrállomáson át egészen Elon Musk SpaceX cégéig. E tárlatvezetésünk során a hőskor tetteiről és a jövő lehetőségeiről egyaránt számot adunk.

Szombat 13:30

Szombati, rövid élőszavas planetáriumi bemutatónk során éjszakai programunkból adunk rövid ízelítőt, amelyben megismerhetjük az égbolt működését és az égitestek mozgásának hátterét, vagy akár egy keveset a csillagképek legendáiról is, hiszen a planetárium égboltja sosem felhős.

Vasárnap 13:30

Vasárnaponként az egyik leglátványosabb égi jelenséget taglaljuk tárlatvezetésünkön. A hullócsillagok világába kalauzoljuk látogatóinkat, ami során megtudhatjuk, hogy kell-e tőlük félnünk, hogyan kutatjuk őket, és hogy mit árulnak el kozmikus lakóhelyünk történetéről a földet ért meteoritok.