A Hold láthatósága

Szeptember 12. és 23. között lesz a Pannon Csillagda esti nyitvatartási óráiban megfigyelhető. Figyelem, ezeken a napokon NEM minden este nyitva tart a csillagda, viszont amennyiben nyitvatart az adott napon, akkor a Hold a horizont felett tartózkodik a kérdéses esti órákban, és derült időben lehetőség lesz a megfigyelésére!

Bolygók láthatósága

Az egész hónapban megfigyelhető Szaturnusz mellett a hónap végén visszatér a Naprendszer legnagyobb bolygója az égre… a Jupiter és négy nagy (Galilei-)holdjának látványát szeptember végétől újra hosszú hónapokon át élvezhetjük.

Egyéb izgalmas objektumok

Az éjszaka során tovább kitartóak már az augusztusi égen is kaphattak előzetes ízelítőt a klasszikus őszi látványosságokból, de mostanra emelkednek ki a horizontból eléggé, hogy teljes pompájukban megfigyelhessük őket. A Kassziopeia W-je környékét járjuk be ebben a hónapban. Közvetlenül a csillagképben található a Bagoly-halmaz, melynek csillagai a szokásosnál jobban tükrözik az égitest elnevezését. Szintén a csillagképen belül találjuk a Szív-ködöt a Lélek-köddel, amik a Tejút sávjának bámulatos anyagfelhői. A visszatérő Androméda-galaxis, ami a hozzánk legközelebbi – Tejúthoz hasonlóan – spirális galaxis kihagyhatatlan élmény az őszi-téli hónapokban. A mintegy 2,5 millió fényév távolságra lévő galaxis sötét megfigyelőhelyen szabad szemmel is kivehető halvány derengésként látszik. Távcsövön keresztül pedig egyértelművé válik jelenléte, amihez teleholdnyi látszó mérete is nagyban hozzájárul.

Képek forrása

Jupiter fotó [bal felül]: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; Feldolgozás: Kevin M. Gill
Androméda-galaxis (M31) fotó [jobb felül]: Abdullah Al-Harbi
Szív-köd (IC 1805) fotó [bal alul]: Adam Jensen
Szitakötő-halmaz/Bagoly-halmaz (NGC 457) fotó [jobb alul]: Chris Sullivan
A képek nem tükrözik a szabad szemes megfigyelés élményét, a felvételek az emberi szemnél érzékenyebb kamerákkal készülnek.


Egyéni látogatóknak:
Jegyvásárlás esti programjainkra