Egyéni látogatóknak:
Jegyvásárlás esti programjainkra

 A Hold megfigyelhetősége

Augusztus 14. és 27. között lesz a Pannon Csillagda esti nyitvatartási óráiban megfigyelhető. Figyelem, ezeken a napokon NEM minden este nyitva tart a csillagda, viszont amennyiben nyitvatart az adott napon, akkor a Hold a horizont felett tartózkodik a kérdéses esti órákban, és derült időben lehetőség lesz a megfigyelésére!

Bolygók láthatósága

Egyre korábban kel fel a horizont fölé a Szaturnusz, így egyre kevesebb látóirányba eső levegő zavarja a megfigyelést, így látványos gyűrűi egyre élesebben lesznek kivehetőek az idő múlásával.

Egyéb izgalmas objektumok

A Tejút számos csodás ködössége igazi nyári nyalánkság, néhányuk megfigyelése máskor az év folyamán nem is lehetséges. A legszebbekből ebben a hónapban a Trifid-ködöt, a Lagúna-ködöt és az Ómega-ködöt emeljük ki. Ezek mind galaxisunk korongjának sűrű por- és gázanyagából és a belőlük már kialakult csillagcsoportokból álló együttese, ahol a csillagok megvilágítják az őket szülő anyagfelhőt és kápráztos kavalkádot képeznek ezáltal.
A nyár csillagászati csúcspontja is közeledik, jövő hét végén tetőzik a Perszeida meteorraj, de már akár ezekben a napokban is láthatunk/láthattunk hullócsillagokat ebből a rajból. Ezek megfigyeléséhez semmilyen távcső nem szükséges, sőt nem is lehetséges megjósolni a hullócsillagok felbukkanását, nem hogy követni a legfeljebb néhány másodperces jelenséget távcsövön keresztül. A jelenség részleteiről és az ehhez kapcsolódó országos rendezvénysorozatról bővebben a jövő hét elején még írni fogunk.

Képek forrása

Perseida meteorraj fotó [bal felül]: Lengyel Bálint
Ómega-köd (M17) fotó [jobb felül]: NASA/ESA/Hubble; Feldolgozás: Francisco Javier Pobes Serrano
Trifid-köd (M20 (és M21 mellette)) fotó [bal alul]: Ignacio Diaz Bobillo
Lagúna-köd (M8) fotó [jobb alul]: Subaru/Hubble; Feldolgozás: Robert Gendler és Roberto Colombari
A képek nem tükrözik a szabad szemes megfigyelés élményét, a felvételek az emberi szemnél érzékenyebb kamerákkal készülnek.