CSILLAGÁSZATI ÉS ŰRKUTATÁSI KIÁLLÍTÁS

Az állandó kiállítás a csillagászat és űrkutatás történetét foglalja össze a kezdetektől napjainkig, 400 m² területen négy kiállítószinten.
Két szinten csillagászati, csillagászattörténeti érdekességekkel várjuk látogatóinkat, amelyen bemutatjuk a meteoritok izgalmas világát, Galilei munkásságát, ami később a modern megfigyelő csillagászat alapjául szolgált, továbbá a csillagászati navigáció és a távcsövek fejlődését. Az utóbbiak közül is messze leghíresebb Hubble-űrtávcsővel is kiemelten foglalkozik kiállításunk, továbbá a galaxisunk és Univerzumunk méreteivel is megismerkedhetünk.
Másik két szintünkön az űrkutatás talán legizgalmasabb expedícióit vesszük számba. Az Apolló-program és a Holdra szállás legendái valamint az emberes űrutazás jelen kihívásai mozgatják talán leginkább az ember tudományos fantáziáját, így mi ezeket járjuk körbe, valamint a következő állomás, a Mars bolygó kutatása is reflektorfénybe kerül termeinkben. A kiállított szkafander, pilóta ülés, vizuális installációk, és az Opportunity nevű Mars űrszonda méret- és élethű másolata teremtenek tárlatainkon Földön túli hangulatot.

Az előre bejelentkezett (legalább 15 fős) csoportok részére ingyenes szakvezetést biztosítanak a Pannon Csillagda szakemberei! Csoportos látogatásukat kérjük időben jelezzék számunkra, amit akár ezen a bejelentkező űrlapon is megtehetnek!Fotó: Pogonyi Dávid, Aktív- és Ökoturisztikai fejlesztési központ

 

ÉJSZAKAI FILMÜNK

Acta Galilei (30 perc, 12 éves kortól ajánlott)
Kizárólag az esti programok részeként tekinthető meg.
A film a Pannon Csillagda, a firenzei Galilei Múzeum és a Vatikáni Csillagvizsgáló közreműködésével készült, mely a távcsöves csillagászat atyjának, Galileinek életét és felfedezéseit dolgozza fel. A felvételek eredeti helyszíneken – Firenze, Pádua, Pisa, Velence és Róma – követik végig Galilei sorsát. Korabeli dokumentumok és modern számítógépes animációk tárják fel előttünk a csillagos ég titkait, úgy ahogy egykor a nagy tudós látta – és ahogy ma ismerjük azokat. Bepillantunk az inkvizíciós per kusza hátterébe és bejárjuk a házat, ahol a rabságra ítélt, agg csillagász a szellem szabadságában élt.

PLANETÁRIUM

A Pannon Csillagdában található hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. A 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített, 4K felbontású 3D kép, az 5.1 térhatású hangrendszer felejthetetlen minőségben repítenek el minket kozmikus utazásunkra – mindezt az IMAX mozikból ismert fotelszékekben.
Figyelem! A belépőjegy egy planetárium előadás megtekintését tartalmazza!

AZ ALAP JEGYÁRBA FOGLALT FILMÜNK 

A Naptestvér Éneke (21 perc, minden korosztály számára)
Planetárium filmünkben e csillagászati “családfakutatás” különleges módját választottuk, a Balaton-felvidék tájainak, vagy épp a Tapolcai-tavas barlangnak kerestük meg égi másait: vulkánokat, barlangokat idegen bolygókon, vagy épp az élet nyomába eredtünk a közeli Kis-Balatonon és az univerzum távoli tájain.

TOVÁBBI NAPPALI FILMJEINK:
Előre bejelentkezett (legalább 15 fős) csoportjainknak filmválasztási lehetőséget biztosítunk, amellyel eltérhetnek az alapjegyárba foglalt filmünktől. Egyéni látogatók (az aznapi alapjegy mellé megváltott) film+ jeggyel vehetnek részt további filmvetítéseken, amennyiben az épület kapacitása engedi. Ezekről mindig az adott vetítés előtt érdeklődhetnek a recepciónkon.

Csillagok Birodalma (21 perc, általános iskolás kortól nyugdíjasokig mindenkinek)
Az új planetárium show a a csillagok életútját, fejlődését és pusztulását, a különböző csillaghalmazok típusait és a galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatja be. A különleges animációk mellett a Bakony és a Balaton-felvidék csillagfényes tájai is feltűnnek az alkotásban.

Oázis az Űrben (23 perc, általános iskolás kortól nyugdíjasokig mindenkinek)
A planetárium film a Naprendszerünket, a bolygókat, és közöttük, mint egy űrbéli oázist, Földünket mutatja be. A Denveri Természettudományi Múzeum (USA) által készített planetárium előadás magyar hangja Helyei László.

Fekete Lyukak (22 perc, végzős általános iskolás, középiskolás kortól)
A világegyetem sötét erőinek rejtélyét, a kozmikus „csúcsragadozókat” bemutató filmünk. A Denveri Természettudományi Múzeum (USA) által készített planetárium előadás magyar hangja Helyei László.

Planetáriumi filmjeink menetrendje (amennyiben az épület kapacitása engedi):

10:30 – Oázis az űrben*
11:00 – A Naptestvér éneke
11:30 – Csillagok birodalma*
12:00 – A Naptestvér éneke
12:30 – Oázis az űrben – angol nyelven**
13:00 – A Naptestvér éneke

14:00 – A Naptestvér éneke
14:30 – Fekete lyukak – angol nyelven**
15:00 – A Naptestvér éneke
15:30 – Fekete lyukak*
16:00 – A Naptestvér éneke

A *-gal jelölt planetáriumi filmjeinket egyéni látogatóink az alapjegy mellé váltott 1200 Ft-os FILM+ jeggyel tekinthetik meg.
Külföldi látogatóink a **-gal jelölt, angol nyelvű filmjeink közül egyet az alapjeggyel nézhetnek meg a magyar nyelvű A Naptestvér éneke című film helyett.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

TÁVCSŐPARK

Nappali programunk során speciális szűrővel ellátott távcsövünk segítségével éltető csillagunk, a Nap felszínén lévő jelenségeket – napfoltokat, naplángokat, napkitöréseket – vizsgálhatunk meg közelebbről.
A távcsőpark nappal külön távcsőjegy megváltásával látogatható.
Az éjszakai program szerves részét képezi, hogy a leglátványosabb égi objektumokat közelebbről megmutatjuk eszközeinkkel. Galaxisokat, csillaghalmazokat, csillagködöket kapunk távcsővégre, és természetesen az est fénypontjait jelentik a Naprendszer bolygói és égi kísérőnk, a Hold, amennyiben megfigyelhetőek az adott estén.
Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy távcsöves megfigyelésekre felhőmentes, derült időjárásra van szükség, és annak híján a távcsövekkel sem fogunk sajnos semmit látni. A távcsőpark látogatására természetesen kedvezőtlen időjárási viszonyok között is van lehetőség, amennyiben van rá igény, de a megfigyelés élményét és az égitestek közeli látványát nem tudjuk garantálni. Erről mindig a helyszínen, az adott program során fogunk tudni tájékoztatást adni.

Főműszer

Meade LX200 ACF 16″ (40 cm átmérő), f / 10 fényerő

További távcsövek

Meade LC200 ACF 10″ (25 cm átmérő), f / 10 fényerő
Meade 127/953 ED APO refraktor
Lunt LS100THa/B1800 Naptávcső (kitakarásmentes 100/800 refraktor, légnyomás-hangolású H-alfa szűrőrendszerrel, centrális hullámhossz: 656,28 nm, sávszélesség: <0,07 nm, energiaelnyelő szűrő)3D MOZITEREM

A 3D vetítést nem tartalmazza a csillagda belépőjegye, ez a szolgáltatás az általános belépőjegy mellé megvásárolt film+ kiegészítő jeggyel látogatható!

Mars Útikalauz Stopposoknak (25 perc, általános iskolás kortól ajánlott)
3D (szemüveges) filmvetítés a Pannon Csillagda 3D médiatermében a Mars meghódításáról. Ennek kihívásaira akár földi analóg helyszíneken is felkészülhet az emberiség, többek között ilyeneken vezet minket keresztül a film, Spanyolországtól egészen a Szaharáig. Emellett az emberes űrutazás jeles alakjai is megszólalnak benne, úgymint Charles Duke, az Apollo-16 űrhajósa, valamint Pavlics Ferenc, az Apollo-program során használt Holdautó tervező mérnöke. A színes helyszíneken forgatott felvételeket a NASA legfrissebb űrfelvételeiből készült animációk színesítik.

Minden nap 12:30-kor és 14:30-kor. A műsorváltozás jogát fenntartjuk!