Egyéni látogatóknak:
Jegyvásárlás esti programjainkra

A Hold megfigyelhetősége

Április 11. és 25. között lesz a Pannon Csillagda esti nyitvatartási óráiban megfigyelhető. Figyelem, ezeken a napokon NEM minden este nyitva tart a csillagda, viszont amennyiben nyitvatart az adott napon, akkor a Hold a horizont felett tartózkodik a kérdéses esti órákban, és derült időben lehetőség lesz a megfigyelésére!

Bolygók megfigyelhetősége

A tavaszi hónapokban a szabadszemmel látható bolygók egyike sem lesz megfigyelhető az esti órákban. A Pannon Csillagda esti nyitvatartásán legközelebb júliusban tér vissza elsőként a Szaturnusz.

Egyéb izgalmas objektumok

Március vége és április eleje az amatőrcsillagászok és asztrofotósok kedvenc időszaka. Ekkor jön el ugyanis a Messier-maratonok ideje! Charles Messier, francia csillagász a XVIII. és XIX. században üstökösökre vadászott, amik viszont az akkori távcsövekben egészen hasonlóan néztek ki, mint az úgynevezett mélyég-objektumok (távoli galaxisok, sűrű csillagcsoportosulások vagy épp kozmikus gázfelhők). Utóbbiak – ahogyan a nevük is sugallja – távol vannak, a világűr mélyén, és emiatt nem látszanak egymáshoz képest mozogni hétköznapi időskálákon. Nem úgy, mint a keresett üstökösök, amelyek a Naprendszerben keringenek Napunk körül, így akár órák-napok alatt feltűnhet, hogy változtatják pozíciójukat. Hogy ne zavarják meg minden egyes alkalommal Messier-t a mélyégobjektumok, katalógusba gyűjtötte őket. Ez a róla elnevezett katalógus – 110 objektumával – a tavaszi szezon kihívása a legtöbb megfigyelő amatőrcsillagásznak, ugyanis március-április idején nyílik rá lehetőség, hogy a legkitartóbbak és legügyesebbek akár minden objektumot egy éjszaka alatt megpillanthassanak. Ehhez persze komoly tervezés és elhivatottság kell, de az egyszeri érdeklődő számára is akad köztük bőven izgalmas látnivaló (ha már a tavasz idén bolygókat nem tartogat az esti órák egére).
A teljesség igénye nélkül csak néhány lehetséges és izgalmas célpont az áprilisi esti programjainkon az M3 és az M5 sorszámú gömbhalmazok, de a téli Fiastyúkhoz hasonló hangulatot keltő Méhkas nyílthalmaz ékszeresdobozát sem érdemes kihagyni. De a Nagy Medve környéki galaxisok is egyre magasabban járnak a téli horizontból egyre magasabbra kelve, közülük is például Bode galaxisa az egyik igen figyelemreméltó. De ha már a Nagy Medve környékén járunk (aminek hátsó része a mindenki által ismert Nagy Göncöl), akkor az Alcor-Mizar kettőscsillagot is praktikus szemügyre venni, amit az éles szeműek már szabad szemmel is kiszúrhatnak, ha tudják, hogy hol kell keresni.

Képek forrása

Göncölszekér fotó [bal felül]: Daniel Johnson
Bode galaxisa (M81) fotó [jobb felül]: Wissam Ayoub
M5 gömbhalmaz fotó [bal alul]: Adam Block, Mt. Lemmon SkyCenter, University of Arizona
Méhkas-halmaz (M44) fotó [jobb alul]: Drew Evans
(A képek – a Göncölszekeret ábrázoló kivételével – nem tükrözik a szabad szemes megfigyelés élményét, a felvételek az emberi szemnél érzékenyebb kamerákkal készülnek.)