Pannon Csillagda – Esti programok

Galilei nyomában…

Az éjszakai program során derült idő esetén a csillagda kupolájában kerülnek távcső végre és bemutatásra az adott égbolt látványosságai. A bolygó szomszédjaink, a Hold kráterei és hegyláncai, csillaghalmazok, szupernóva maradványok, csillagközi gázködök, minden látványos a horizontunk felett. A teraszon lézeres csillagképtúra során ismerkedhetünk a fölénk boruló bakonyi égbolttal, és az azon fellelhető természetes és mestersége objektumokkal.

Az éjszakai program alatt borult idő esetén – a nem megvalósítható távcsöves észlelés helyett – csillagászaink élőszavas előadás és planetáriumi műsor keretében mesélnek a csillagászat és űrkutatás legizgalmasabb fejleményeiről valamint virtuális csillagképtúrát tartanak, mely során megismerhetjük az aktuális csillagos égboltot, amelyet tiszta időben láthatnánk, és bemutatjuk az égbolt működését, sőt akár olyan tájak csillagképeit is, amelyek Magyarországról soha nem is lesznek láthatóak.
Csillagászaink a borult idős program alatt is szemük sarkából figyelik az időjárás alakulását, és amennyiben mégis kitisztul az ég, a derült idő programja szerint folytatódik az este.

planetáriumban időjárástól függetlenül bemutatásra kerül az Acta Galilei film, az első olyan dokumentumfilm a világon, amely nemcsak animációkat, de – magyar technológiai fejlesztések eredményeként – forgatott filmanyagokat tud kupolafelületű vetítőfelületre alkalmazni, nagyon erős térélményt érzékeltetve. A vetítővásznon az Arno folyó, a velencei Campanille, Galilei egykori háza és életének főbb állomásai kerülnek bemutatásra. A különleges felvételeket az Európai Űrügynökség és a NASA szenzációs űrfelvételei és számítógépes modelljei egészítik ki.

Az esti program a Nap járásához igazodva sötétedés után kezdődik:

  • április, szeptember, október hónapokban 21:00-kor,
  • május, június, július, augusztus hónapokban 22:00-kor.

A program időtartama 2-2,5 óra, ezért a legjobb élményért javasoljuk, hogy az adott napon pihentető délutáni tevékenységeket folytassanak! Ezen felül mivel a program minden esetben későn éjjel ér véget, azokat csak 10 éven felüliek látogathatják. Mivel a Bakonyban az évszak átlagos éjszakáinál is hűvösebb lehet, érdemes megfelelően meleg, réteges öltözékkel készülni még nyáron is.

Egyéni látogatóink számára pénteken és szombaton (nyári időszakban szerdától-szombatig) tartunk esti programokat, melyeken a részvétel online jegyvásárlás útján lehetséges, ahol a következő egy hónap elérhető időpontjait megtaláljuk.
Csoportos bejelentkezések a szerdai, csütörtöki napokon is lehetségesek. Kérjük egyeztessen velünk e-mailen, vagy nyitvatartási időben telefononA csoportok foglalását a jegyek elővételben történő megváltását követően tudjuk rögzíteni.

A Pannon Csillagda a műsorváltozás jogát fenntartja!