AKTUÁLIS JEGYÁRAINK:
2023.03.01-től visszavonásig érvényesek

Felnőtt belépőjegy: 3.200 Ft/fő.
Kedvezményes (nappali tagozatos diák, nyugdíjas, pedagógus) belépőjegy: 2.500 Ft/fő. – kedvezményre jogosultak
Családi (2 felnőtt + 2 saját 14 év alatti gyermek/ vagy 2 felnőtt + 3 saját 14 év alatti gyermek esetén váltható:  9.500 Ft/ család.

Film+ jegy (alapfilmtől eltérő, további filmek megtekintésére): 1.000 Ft.
Kupolajegy (naptávcső használata): 500 Ft/fő
Utóbbi kizárólag a helyszínen váltható meg, mivel ez a programpont időjáráshoz igazodik. Kupolánk csak derült (felhő-, szél- és esőmentes) idő esetén látogatható.

3 éves korig ingyenes a belépés.
Csoportok esetében minden 15 fő után 1 ingyenes kísérőjegyet biztosítunk.

Utolsó jegyváltási lehetőség zárás előtt 1 órával, 16:00-kor (nappali program)!

Esti programok jegyára: 4.500 Ft/fő – a programon való részvétel minimum 10 éves korhoz kötött!
Előzetes bejelentkezés alapján, minimum 15 főtől, derült és borult idő esetén egyaránt megtartásra kerül.
Az éjszakai programokra a jegyeket beengedéskor tudják megváltani.
Bejelentkezés: +36 88 461 245 vagy +36 20 271 25 19 (nyitvatartási időben)
E-mail: info@csillagda.net (nyitva tartási időn kívül)

Nappali programunk érdeklődésüktől/időjárástól függően általában 1,5 órát, éjszakai programunk 2-2,5 órát vesz igénybe.

Áraink forintban értendők (bruttó) és tartalmazzák a 27%-os Áfa-t!

Ajándékjegy vásárlási lehetőség: Ajándékjegy

 

szep-kartya


CSILLAGÁSZATTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

A Pannon Csillagdában 400 m² alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállítás fogadja a látogatókat. Megismerhetjük a híres Gibeon meteoritot, antik távcsöveket, Galilei és Newton felfedezéseit, kísérleteit, a tengerészek csillagászati navigációját, az űrkutatás legnagyobb expedícióit: a Holdutazást (Apollo program), és a Mars felfedezését. Az előre bejelentkezett csoportok részére ingyenes szakvezetést biztosítanak a Pannon Csillagda szakemberei!


PLANETÁRIUM

A Pannon Csillagdában található hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. A 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített, 4K felbontású 3D kép, az 5.1 térhatású hangrendszer felejthetetlen minőségben repítenek el minket kozmikus utazásunkra – mindezt az IMAX mozikból ismert fotelszékekben.
Figyelem! A belépőjegy egy planetárium előadás megtekintését tartalmazza!

ALAPFILMÜNK, MINDEN ÓRA EGÉSZKOR: 

A Naptestvér Éneke (21 perc, minden korosztály számára)
Planetárium filmünkben e csillagászati “családfakutatás” különleges módját választottuk: a Balaton-felvidék tájainak, vagy épp a Tapolcai-tavas barlangnak kerestük meg égi másait: vulkánokat, barlangokat idegen bolygókon, vagy épp az élet nyomába eredtünk a közeli Kis-Balatonon és az univerzum távoli tájain.

TOVÁBBI FILMJEINK:
Filmválasztási lehetőséget biztosítunk minden bejelentkezett csoportunknak. Egyéni látogatók film+ jegy váltása esetén vehetnek részt további filmvetítéseken, amennyiben az épület kapacitása engedi. Erről mindig az adott napon érdeklődhetnek recepciónkon.

Csillagok Birodalma (21 perc, általános iskolás kortól nyugdíjasokig mindenkinek)
Az új planetárium show a a csillagok életútját, fejlődését és pusztulását, a különböző csillaghalmazok típusait és a galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatja be. A különleges animációk mellett a Bakony és a Balaton-felvidék csillagfényes tájai is feltűnnek az alkotásban.

Oázis az Űrben (23 perc, általános iskolás kortól nyugdíjasokig mindenkinek)
A planetárium film a Naprendszerünket, a bolygókat, és közöttük, mint egy űrbéli oázist, Földünket mutatja be. A Denveri Természettudományi Múzeum (USA) által készített planetárium előadás magyar hangja Helyei László.

Fekete Lyukak (22 perc, végzős általános iskolás, középiskolás kortól)
A világegyetem sötét erőinek rejtélyét, a kozmikus „csúcsragadozókat” bemutató filmünk. A Denveri Természettudományi Múzeum (USA) által készített planetárium előadás magyar hangja Helyei László.

Zula Brigád (22 perc, ovisoknak)
Csak csoportos bejelentkezés esetén választható!
Zenés rajzfilm segítségével megismerkedhetünk a Naprendszer bolygóival, és azzal a galaktikus összeesküvéssel, melyet a rajzfilm hősei lepleznek le. Az előadás magyar hangjai közt ott találjuk Mikó Istvánt, és a főgonosz szinkronját kölcsönző Reviczky Gábort.

Acta Galile (30 perc, 12 éves kortól ajánlott)
Az esti programok részeként tekinthető meg.
A film a Pannon Csillagda, a firenzei Galilei Múzeum és a Vatikáni Csillagvizsgáló közreműködésével készült, mely a távcsöves csillagászat atyjának, Galileinek életét és felfedezéseit dolgozza fel. A felvételek eredeti helyszíneken – Firenze, Pádua, Pisa, Velence és Róma – követik végig Galilei sorsát. Korabeli dokumentumok és modern számítógépes animációk tárják fel előttünk a csillagos ég titkait, úgy ahogy egykor a nagy tudós látta – és ahogy ma ismerjük azokat. Bepillantunk az inkvizíciós per kusza hátterébe és bejárjuk a házat, ahol a rabságra ítélt, agg csillagász a szellem szabadságában élt.


3D MOZITEREM

A 3D vetítést nem tartalmazza a csillagda belépőjegye, ez a szolgáltatás az általános belépőjegy mellé megvásárolt film+ kiegészítő jeggyel (1.000 Ft/fő) látogatható!

Mars Útikalauz Stopposoknak (25 perc, általános iskolás kortól ajánlott)
3D (szemüveges) filmvetítés a Pannon Csillagda 3D médiatermében a Mars meghódításáról.
12:00/14:00 minden nap. A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

A forgatási helyszínek között szerepelt a szicíliai Etna vulkán, a spanyolországi Rio Tinto folyó, valamint a Szahara, Földünk legősibb sivataga. E helyszínek közötti azonosság, hogy nagy mértékben hasonlítanak a Mars bolygó egyes térségeire, ezért itt folynak azok a Mars analóg kutatások, melyek segítenek megérteni a vörös planéta titkait. A film szaharai kalandozását prof. Gian Gabrielle Ori, olasz Mars-kutató vezette.

A filmben az űrkutatás két meghatározó személyisége is szerepel. Charles Duke űrhajós, az Apollo 16 Holdkomp pilótája azon kevesek egyike, aki járt a Holdon. Tőle megtudhatjuk, hogy milyen kihívásokat jelent egy idegen égitestre lépni, milyen is az a vágy, ami a felfedezés diadaláig repít, és mit kell megtanulnunk ahhoz, hogy az első ember majd a Mars vörös porába léphessen.

Pavlics Ferenc mérnök 1956-ban vándorolt ki az USA-ba, ahol páratlan karriert futott be. Ő volt az a legendás mérnök, akinek irányításával megszületett a holdautó – a jármű, melynek segítségével az Apollo program űrhajósai bebarangolták a Hold sivatagát. Ő volt az, aki megtervezte a Pathfinder Mars Rovert, azt a robotot, mely korszakalkotó munkát végzett a Mars felszínén. A filmben közreműködik továbbá Dr. Sik András, a hazai Mars-kutatás kiemelkedő személyisége.

A forgatott felvételeket a NASA legfrissebb űrfelvételeiből készült animációk színesítik. A 3D mozi segítségével a néző szinte megérintheti e távoli, rejtélyes világokat. A film hangjának elkészítésében olyan neves színművészek vettek részt, mint Für Anikó (pl. Sandra Bullock szinkronhangja), Csernák János (pl. Harrison Ford szinkronhangja) vagy Gesztesi Károly.

A film olyan szervezetek közreműködésével készült, mint az IbnBattuta Center – Marokkó, továbbá az Université Cadi Ayyad Marrakech és az Universita d’Annunzio – Pescara, Olaszország, továbbá a Pannon Csillagda.

rendezte: Bárány László / zene: ifj. Balogh Ferenc / 3D utómunka: Molnár Péter / prod.: Astrolab – Olive Art

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság


ESTI PROGRAMOK CSOPORTOK ÉS EGYÉNI LÁTOGATÓK SZÁMÁRA

Belépőjegy: 4.500 Ft/fő

Vasárnaponként nem tartunk éjszakai programot!

Az éjszakai program során derült idő esetén a csillagda kupolájában kerülnek távcső végre és bemutatásra az adott évszak látványosságai, bolygószomszédaink, a Hold kráterei és hegyláncai, csillaghalmazok, szupernóva maradványok, csillagközi gázködök. A teraszon lézeres csillagképtúra keretein belül ismerkedhetünk meg a fölénk boruló bakonyi égbolttal.  A planetáriumban bemutatásra kerül az Acta Galilei film, az első olyan dokumentumfilm a világon, amely nemcsak animációkat, de – magyar technológiai fejlesztések eredményeként – forgatott filmanyagokat tud kupolafelületű vetítőfelületre alkalmazni, különleges térélményt érzékeltetve. A vetítővásznon az Arno folyó, a velencei Campanille, Galilei egykori háza és életének főbb állomásai kerülnek bemutatásra. A különleges felvételeket az Európai Űrügynökség és a NASA szenzációs űrfelvételei és számítógépes modelljei egészítik ki.

Éjszakai programunkon 10 éves kortól lehet részt venni.
Kérjük a gyermekek a diákigazolványukat hozzák magukkal!

“Csak derült” idő esetére történő regisztrációt nem fogadunk!
Az éjszakai program, amennyiben a minimum létszám összegyűlik meg lesz tartva jó és rossz idő esetén is.

Éjszakai program borult idő esetén is indul. Ilyenkor élőszavas előadásokat tartanak a csillagászok a médiatermünkben valamint a planetáriumban. A planetáriumi show keretében kivetítjük és bemutatjuk a tiszta időben látható csillagos égboltot, csillagképeket, a Naprendszer bolygóit. Amennyiben mégis kitisztul az ég, a derült időben érvényes program szerint folytatódik az este.

Az éjszakai program regisztrációhoz kötött, melyet kérünk nyitvatartási időben a Pannon Csillagda telefonszámán jelezni (+36 88 461 245). A regisztráláshoz kérjük jelezzék, mekkora létszámmal szeretnének a bemutatón részt venni, adjanak meg egy telefonos elérhetőséget. A esti program induló létszáma minimum 15 fő.

Az esti program az évszakhoz igazodva sötétedés után kezdődik, erről a jelentkezés során kapnak információt. Mivel a Bakonyban az évszak átlagos éjszakáinál is hűvösebb lehet, javasoljuk megfelelően meleg, réteges öltözékkel készülni még nyáron is.

E-mail: info@csillagda.net
Telefon: +36 88 461 245 (nyitvatartási időben)

A Pannon Csillagda a műsorváltozás jogát fenntartja!