A Hold megfigyelhetősége

Július 11. és 27. között lesz a Pannon Csillagda esti nyitvatartási óráiban megfigyelhető. Figyelem, ezeken a napokon NEM minden este nyitva tart a csillagda, viszont amennyiben nyitvatart az adott napon, akkor a Hold a horizont felett tartózkodik a kérdéses esti órákban, és derült időben lehetőség lesz a megfigyelésére!

Bolygók megfigyelhetősége

Rég volt már, hogy az esti égen látványos, szabadszemes bolygóval találkozhattunk. A Naprendszer ékköve, mindenki kedvenc gyűrűs bolygója, a Szaturnusz viszont egyre korábban kel, és esti távcsöves programjainknak a hónap közepétől megint szenzációjává válik. Mindenesetre bőven lesz lehetőség távcsővégre kapni, hiszen egészen jövő év elejéig látszani fog a legtávolabbi szabad szemmel még észrevehető bolygó.

Egyéb izgalmas objektumok

Emellett persze mélyég objektumokból mindig bőséges kínálat van az égen, ebből csak néhányat szemezünk most is. A Súlyzó- vagy Almamag-köd a Hattyú csillagképben a nyári égbolt egyik igencsak impozáns célpontja lehet (képünkön balra fent), az Örvény-galaxis bár nem a legközelebbi galaxis páros, de sötét, Holdmentes éjszakákon találkozó két galaxis Van Gogh-i kavalkádot ígér nagyobb távcsövekkel megfigyelve (mint a Pannon Csillagda 40 cm-es tükrű műszere), és ilyenkor nyáron az esti órákban kifejezetten magasan jár, illetve a Perszeuszban az ikerhalmaz is kellően magasra kúszik már a keleti égen napnyugta után nem sokkal. Természetesen a nyári klasszikusok (a Gyűrűs-köd, a Herkulesbeli nagy gömbhalmaz, és még sokan mások) továbbra is magasan ragyognak az égen, úgyhogy van miből válogatni.

Képek forrása

Szaturnusz fotó [bal felül]: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), és M.H. Wong (University of California, Berkeley)
Örvény-galaxis (M51) fotó [jobb felül]: Fabian Neyer
Ikerhalmaz (NGC 869 és NGC 884) fotó [bal alul]: Tommy Lease
Súlyzó-köd (M27) fotó [jobb alul]: Martin Pugh
A képek nem tükrözik a szabad szemes megfigyelés élményét, a felvételek az emberi szemnél érzékenyebb kamerákkal készülnek.


Egyéni látogatóknak:
Jegyvásárlás esti programjainkra