A Hold megfigyelhetősége

Május 10. és 25. között lesz a Pannon Csillagda esti nyitvatartási óráiban megfigyelhető. Figyelem, ezeken a napokon NEM minden este nyitva tart a csillagda, viszont amennyiben nyitva tart az adott napon, akkor a Hold a horizont felett tartózkodik a kérdéses esti órákban, és derült időben lehetőség lesz a megfigyelésére!

Bolygók megfigyelhetősége

A tavaszi hónapokban a szabadszemmel látható bolygók egyike sem lesz megfigyelhető az esti órákban. A Pannon Csillagda esti nyitvatartásán legközelebb júliusban tér vissza elsőként a Szaturnusz.

Egyéb izgalmas objektumok

A tavasz egyértelmű győztesei a mélyég-objektumok, ahogyan előző havi észlelésajánlónkban is taglaltuk már. Májusban azok közül is a gömbhalmazoké és galaxisoké a főszerep (főleg esti órákban észlelhető bolygók híján). A gömbhalmazok közül az M3 jelű (Messier-katalógusbeli) ebben a hónapban az esti órákban magasan jár az égbolt tetején, de megjelenik már a nyár előfutáraként a híres Herkulesbeli nagy gömbhalmaz, az M13 is. Galaxisok közül emeljük ki a Tűkerék-galaxist (M101) és a Sombrero-galaxist (M104). Mindkettő a Tejútrendszerhez hasonló, spirál galaxis, viszont míg egyikre lapjáról, másikra éléről látunk rá, ezért teljesen más élményt nyújt látványuk. Előbbi a Göncölszekér rúdja mellett található, tehát elvben egész évben megfigyelhető, míg utóbbinak kifejezetten május a szezonja, ami ilyenkor a kora esti órákban delel (azaz van égi pozíciójának lehető legmagasabbikán).

Képek forrása

M3 gömbhalmaz fotó [bal felül]: Karel Teuwen
Sombrero-galaxis (M104) fotó [jobb felül]: Bray Falls
Tűkerék-galaxis (M101) fotó [bal alul]: Bagi Laszló
Herkules nagy gömbhalmaza (M13) fotó [jobb alul]: Martin Dufour
(A képek nem tükrözik a szabad szemes megfigyelés élményét, a felvételek az emberi szemnél érzékenyebb kamerákkal készülnek.)


Egyéni látogatóknak:
Jegyvásárlás esti programjainkra