Egyéni látogatóknak:
Jegyvásárlás esti programjainkra

 A Hold megfigyelhetősége

Június 9. és 24. között lesz a Pannon Csillagda esti nyitvatartási óráiban megfigyelhető. Figyelem, ezeken a napokon NEM minden este nyitva tart a csillagda, viszont amennyiben nyitvatart az adott napon, akkor a Hold a horizont felett tartózkodik a kérdéses esti órákban, és derült idő esetén lehetőség lesz a megfigyelésére!

Bolygók megfigyelhetősége

A nyár elején még egy kicsit ki kell tartanunk a szabadszemmel látható bolygók nélkül, egyik sem lesz megfigyelhető még az esti órákban. A Pannon Csillagda esti nyitvatartásán legközelebb júliusban tér vissza elsőként a Szaturnusz.

Egyéb izgalmas objektumok

A nyári Tejút felemelkedésével egyre több izgalmas csillagköd és fiatal forró csillagokból álló nyílthalmaz válik megfigyelhetővé. Szemezzünk néhányat a júniusban a környékén előbukkanó égi látványosságokból. A Sas-köd egy részletével már valószínűleg mindenki találkozott, hiszen e por és gáz komplexum része a Teremtés oszlopai nevű képződmény, amely talán a leghíresebb Hubble-űrtávcső kép alanya is volt. A nyári időszakban – habár a horizont felett nem túl magasan, de elcsíphető ez az igen kiterjedt csillagkeletkezési terület. Igaz klasszikus a Gyűrűs-köd, ami viszont pont nem egy csillag keletkezéseként, hanem egy Napunkhoz hasonló csillag halálával jött létre. Ez a csodás – füstkarika alakú – por és gáz felhő a Lant csillagképben már-már védjegyévé vált a nyári égboltnak. De hogy ne csak ködöket említsünk, a Vadkacsa-halmaz sziporkázó csillagai is pompás látványt nyújtanak.
Egyedi csillagokat nem szokás távcsőben bemutatni, ugyanis azok mind olyan távol vannak, hogy csak a Föld legnagyobb távcsövei, és azok is csak egy maréknyi csillag képét tudják egy pontnál nagyobbra nagyítani. A Magyarországi távcsövek egyike sem képes részleteiben megmutatni a csillagok felszínét. Ugyanakkor ha már ketten vannak a csillagok, akkor már egészen érdekesek tudnak lenni. Kiváltképp a Hattyú csillagkép fejét alkotó Albireo nevű kettőscsillag, ami a kettőscsillagok közül is igen különleges. Hogy pontosan miben és miért, azt esti programjainkon megtudhatja a kíváncsi érdeklődő.

Képek forrása

Albireo fotó [bal felül]: Richard Yandrick
Gyűrűs-köd (M57) fotó [jobb felül]: NASA/ESA/Hubble; Feldolgozás: Giuseppe Donatiello
Sas-köd (M16) fotó [bal alul]: Yannick Akar
Vadkacsa-halmaz (M11) fotó [jobb alul]: Wide Field Imager, MPG/ESO 2.2-metre, La Silla Observatory
A képek nem tükrözik a szabad szemes megfigyelés élményét, a felvételek az emberi szemnél érzékenyebb kamerákkal készülnek.