A Hold megfigyelhetősége

Március 13. és 27. között lesz a Pannon Csillagda esti nyitvatartási óráiban megfigyelhető. Figyelem, ezeken a napokon NEM minden este nyitva tart a csillagda, viszont amennyiben nyitvatart az adott napon, akkor a Hold a horizont felett tartózkodik a kérdéses esti órákban!

Bolygók megfigyelhetősége

A Nappal átellenes oldalra kerül a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter. Ennek köszönhetően láthattuk az utóbbi időben egyre kevesebbet, és egyre nyugatabbra a kora esti égbolton. Ez pedig azt is jelenti, hogy hamarosan búcsút kell vennünk tőle a következő néhány hónapra, hiszen a Nap másik oldalán a hajnali órákban fog feltűnni (koránkelők előnyben), és a koraesték egén majd csak késő ősszel, kora télen fog újra feltűnni. A többi szabadszemes bolygó is legfeljebb csak a hajnali órákban lesz megfigyelhető.

Egyéb izgalmas objektumok

Márciusban kora esti programjainkon még láthatóak lesznek a téli égbolt klasszikusai, az Orion-köd (M42), a Fiastyúk csillaghalmaz (M45) és még tán az Androméda-galaxis (M31) is, de ezek is a tavasz közeledtével a horizont alá vésznek majd.

Képek forrása

Androméda-galaxis (M31) fotó [bal felül]: Dzmitry Kananovich
Jupiter fotó [jobb felül]: NASA, Voyager 1, JPL, Caltech; Feldolgozás: Alexis Tranchandon / Solaris
Orion fotó [bal alul]: Juan Carlos Casado
Fiastyúk (M45) fotó [jobb alul]: Stefan Thrun
A képek nem tükrözik a szabad szemes megfigyelés élményét, a felvételek az emberi szemnél érzékenyebb kamerákkal készülnek.


Egyéni látogatóinknak: Jegyvásárlás esti programjainkra