Az éjszakai égbolt megfigyelése az egyik legizgalmasabb programunk. Viszont ahhoz, hogy az élmény a lehető legszebb legyen, érdemes felkészülni rá. Ehhez szeretnénk ezzel az oldallal segítséget nyújtani, hogy a gyakran ismételt kérdéseket előre meg tudjuk válaszolni.

Mit láthatunk az égen?

Az Univerzum mélyére pillantva közel megszámlálhatatlan égitest vár felfedezésre, de nem látható mindig minden az esti égbolton. Ehhez készítettünk egy kis segédletet, amelyet az észlelésajánló menüt lenyitva havi bontásban találunk meg. Ebben részletezzük, hogy Holdunk, a bolygók, és a mélyűr érdekességeiből éppen mi megfigyelhető az esti nyitvatartásaink idejében.
Ha valaki részletesebben szeretne tájékozódni, akkor jó szívvel tudjuk a Stellarium nevű planetárium programot ajánlani. Ez elérhető telefonos alkalmazásként és mindenféle asztali operációs rendszerre is. Emellett tudjuk ajánlani a Heavens-Above nevű oldalt is, amelyen a műholdak fejünk feletti áthaladását lehet nyomon követni.

Hogyan érdemes egy éjszakai megfigyelésre felkészülnünk?

Látogatásuk előtt hadd adjunk pár praktikus tanácsot, ami emelheti az esti program élményét. Alapvetően ezek az éjszakai megfigyelések sötétedés után tudnak elkezdődni, és legalább két órán át zajlanak, vagyis későn ér véget. Ennek fényében javasoljuk látogatóinknak, hogy az este előtti délutánon kerüljék az aktív programokat és inkább pihentető tevékenységekkel töltsék az időt.
A megfigyeléseken célba vett halvány objektumok sötét környezetet igényelnek, amelyet a legkisebb fényekkel könnyen meg lehet zavarni. Kérjük látogatóinkat, hogy ne használjanak saját világítást, és telefonjaik kijelzőjének fényerejét is vegyék minimálisra, mert az emberi szem egy pillanat alatt elveszti a sötétérzékenységét, viszont 10-15 percig tart a sötéthez történő visszaszokása.
Derült időben a távcsövezés szabad ég alatt, tehát kültéren történik, ahol még a nyári éjszakákon is hűvös lehet, ezért mindenkit kérünk, hogy megfelelő meleg öltözettel érkezzen programjainkra!

Mikor lehet távcsövezni?

A Pannon Csillagda esti programjainak derült időben szerves része a távcsöves megfigyelés, ugyanakkor a derült időt nem áll módunkban garantálni. Bármilyen távcsöves megfigyelésre kizárólag derült, felhőzetmentes égbolton van lehetőség, ugyanakkor a borult időben is mindig készülünk programmal – virtuális csillagképtúra, csillagászati kiselőadás és/vagy 3D filmvetítés formájában -, de persze a csillagász fél szemét mindig az égbolton tartja, és amint lehetőség nyílik az észlelésre, természetesen az élvezi az elsőbbséget. Emellett sajnos a legtöbbször sajnos nincs lehetőség az összes objektum bemutatására, ezért a csillagász mindig a tapasztalatára támaszkodva az aktuális időjárást és egyéb körülményeket figyelembe véve válogatja meg az adott estén leglátványosabbnak és legoptimálisabbnak ígérkező megfigyelési listát. Kérjük megértésüket és bizalmukat, hogy a lehető legkellemesebb élményben lehessen részünk!