Egyéni látogatóknak:
Jegyvásárlás esti programjainkra

A Hold megfigyelhetősége

Október 11. és 22. között lesz a Pannon Csillagda esti nyitvatartási óráiban megfigyelhető. Figyelem, ezeken a napokon NEM minden este tart nyitva a csillagda, viszont amennyiben nyitva tart az adott napon, akkor a Hold a horizont felett tartózkodik a kérdéses esti órákban, és derült időben lehetőség lesz a megfigyelésére!

Bolygók láthatósága

Szaturnusz a déli horizont felett delel a nyitvatartási órákban, illetve a Jupiter is megfigyelhető a keleti horizont felett. A bolygó óriások mellett a hónap utolsó harmadában a Mars is kellően felkúszik keleten a Jupitert követve, hogy programok végére éppen elcsíphessük távcsöveinkkel.

Egyéb izgalmas objektumok

Az őszi égen egészen különleges égitestekre is lelhetünk. Októberi válogatásunk egyik legnagyobb kuriózuma a Messier-féle mélyég-objektumok egyetlen szupernóva-maradványa, amelyet az M1 katalógusszámmal jelölnek, és Rák-köd névre is hallgat. Ez talán nem a leglátványosabb célpont, de tudván, hogy egy közel ezer éve felrobbant csillag maradványait figyeljük meg, mindenképpen figyelemre méltó.
Ha pedig fényesebb érdekességeket kapnánk távcsővégre, akkor a nyári égbolt őszi szélén, a Tejút mellett az M2 jelű gömbhalmaz zárja a nyári gömbhalmazok sorát. Illetve ha még messzebb szeretnénk tekinteni, akkor a Triangulum-galaxis nevéhez hűen a Háromszög csillagképben várja, hogy az éles szeműek megpillanthassák spirális szerkezetét.

Képek forrása

Rák-köd (M1) fotó [bal felül]: NASA/ESA/CSA/STScI; Feldolgozás: Jeff Hester, Allison Loll, Tea Temim
M2 gömbhalmaz fotó [jobb felül]: NASA/ESA/Hubble; Feldolgozás: Giampaolo Piotto
Triangulum-galaxis (M33) fotó [bal alul]: Hubble/KPNO/NOIRLab/NSF; Feldolgozás: Robert Gendler
Mars fotó [jobb alul]: Emirates Mars Mission/EXI; Feldolgozás: Jason Major
A képek nem tükrözik a szabad szemes megfigyelés élményét, a felvételek az emberi szemnél érzékenyebb kamerákkal készülnek.