3D MOZITEREM

A 3D vetítést nem tartalmazza a csillagda belépőjegye, ez a szolgáltatás az általános belépőjegy mellé megvásárolt film+ kiegészítő jeggyel (1.000 Ft/fő) látogatható!

Mars Útikalauz Stopposoknak (25 perc, általános iskolás kortól ajánlott)
3D (szemüveges) filmvetítés a Pannon Csillagda 3D médiatermében a Mars meghódításáról.
12:00/14:00 minden nap. A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

A forgatási helyszínek között szerepelt a szicíliai Etna vulkán, a spanyolországi Rio Tinto folyó, valamint a Szahara, Földünk legősibb sivataga. E helyszínek közötti azonosság, hogy nagy mértékben hasonlítanak a Mars bolygó egyes térségeire, ezért itt folynak azok a Mars analóg kutatások, melyek segítenek megérteni a vörös planéta titkait. A film szaharai kalandozását prof. Gian Gabrielle Ori, olasz Mars-kutató vezette.

A filmben az űrkutatás két meghatározó személyisége is szerepel. Charles Duke űrhajós, az Apollo 16 Holdkomp pilótája azon kevesek egyike, aki járt a Holdon. Tőle megtudhatjuk, hogy milyen kihívásokat jelent egy idegen égitestre lépni, milyen is az a vágy, ami a felfedezés diadaláig repít, és mit kell megtanulnunk ahhoz, hogy az első ember majd a Mars vörös porába léphessen.

Pavlics Ferenc mérnök 1956-ban vándorolt ki az USA-ba, ahol páratlan karriert futott be. Ő volt az a legendás mérnök, akinek irányításával megszületett a holdautó – a jármű, melynek segítségével az Apollo program űrhajósai bebarangolták a Hold sivatagát. Ő volt az, aki megtervezte a Pathfinder Mars Rovert, azt a robotot, mely korszakalkotó munkát végzett a Mars felszínén. A filmben közreműködik továbbá Dr. Sik András, a hazai Mars-kutatás kiemelkedő személyisége.

A forgatott felvételeket a NASA legfrissebb űrfelvételeiből készült animációk színesítik. A 3D mozi segítségével a néző szinte megérintheti e távoli, rejtélyes világokat. A film hangjának elkészítésében olyan neves színművészek vettek részt, mint Für Anikó (pl. Sandra Bullock szinkronhangja), Csernák János (pl. Harrison Ford szinkronhangja) vagy Gesztesi Károly.

A film olyan szervezetek közreműködésével készült, mint az IbnBattuta Center – Marokkó, továbbá az Université Cadi Ayyad Marrakech és az Universita d’Annunzio – Pescara, Olaszország, továbbá a Pannon Csillagda.

rendezte: Bárány László / zene: ifj. Balogh Ferenc / 3D utómunka: Molnár Péter / prod.: Astrolab – Olive Art

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság