Magas-Bakony tájvédelmi körzet szívében, gyönyörű völgykatlanban fekszik Bakonybél települése. Védelmezőn emelkedik föléje a Bakony legmagasabb hegye, a Kőris-hegy (706m), ahonnan látható a Balaton, sőt tiszta időben Ausztria 150 km-re lévő hegycsúcsai is.
A területet felépítő mészkőben számos barlang alakult ki, melyek közül kiemelkedik az odvaskői, mely az első írásos emlékű magyar barlang. A hegyekből hófehér sziklák magasodnak ki, mint többek között a Borostyán-kő, az Oltár-kő, a Fehér-kő. Ezek áldozati helyül szolgáltak a kereszténység felvétele ellen lázadó pogányoknak, akik a Bakony erdeiben bújtak meg.
A települést bővizű források veszik körül, melyek víznyerői voltak az itt élőknek és az erdei munkásoknak, ma pedig turisták meríthetik meg poharukat bennük. A Kerteskői-szurdokban kanyarog a Gerence-patak, amely hatalmas méreteivel és mesebeli szépségével ejti ámulatba a látogatót.
A Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet természeti értékeivel történő ismerkedést segíti a Boroszlán tanösvény. Ezen kívül számos jelzett túraútvonal is keresztülhalad Bakonybélen, kisebb-nagyobb kirándulásokra hívva a csendre, nyugalomra, vagy aktív kikapcsolódásra vágyókat. A természet szerelmeseit.

1018-ban Szent István király alapított monostort a mai Bakonybél környékén. A bencés rend 1754-ben épült, ma is álló barokk temploma és kolostorépülete szép arborétumával ősi hangulatot áraszt.  A Borostyán-kút kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kőből rakott medencével foglaltak kútházba.
A falu központjában található Bakonyi Erdők Házában természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt tekinthetnek meg az érdeklődők, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Tájház pedig a főként erdőművelésből és famegmunkálásból élők hagyományaival, mindennapjaival ismerteti meg a látogatót.
(www.bakonybel.hu alapján)